pagi tu aku gi pasar sorang2. malas nak bawa askar kang jadi lambat lak.... aku rembat sotong besar 1 kg rm26, udang besar 10 ekor 1/2 kg rm25 (mahal giler... tapi besarrrr u) n ketam 3 ekor pun dah sekilo RM26.. itu jer pun yg aku rembat... lbh2 kaluuu x der bajet... ikan aku x bbq sbb mcm x berapa laku...
balik dari pasar antar hero2 ku pergi berlatih bola n balik tu terus mengerjakan benda2 yg nak di bbq... selain tu aku tambah ayam lbh kurang seekor kot n 1 paket sosej cheese... setelah siap di siang dan dibersihkan maka bermulalah bab memerap.... jgn tanya aku resepinyer setiap kali aku buat bbq resepi aku akan berubah dan aku x ingat apakah yg aku tambah dan tolak... tp yg pasti basic speerti bawang halia tu adalah.... letak madu, kicap manis, garam, serai, kunyit lbh kuranglah...
tp utk ketam ini pertama kali kita org buat bbq... sebelum ni biasanya buat udang n sotong...
alhamdulillah sebelum maghrib abang dah hidupkan api maka lps solat isyak memang elok dah jadi bara... x delah hangus bbq kita org masa dibakar.... anak2 biasalah excited biler x tiviti bakar membakar ni... terutama yg kecik....
cerite lebih pun x guna... jom layan gambar yer.....
inilah bhn2 yg jap lagi akan di ngap...
ayam n sosej
xtiviti membbq pun bermula
assistant chef
besarkan udg tu... sbb tu sorang dpt 2 ekor jerrr... hehe....
Alhamdulillahhh.... syukur atas rezeki yg Allah berikan... anak2 pun suker n kenyang... abah letak jer hilang...letak jer habis.... hee..he... siap kena pesan tinggalkan ibu n abah yg tgh membakar yer....
alhamdulillah memang licinlah bbq kita org mlm tu.. lagipun ratah lauk jer... ibu x der masak nasi atau mee goreng ker... sajerrr jer nak kurangkan nasi... hee..he....
abg purqan siap pesan nak buat lagi nnt... insya allahhhh.... boleh kata abah yer...
No comments:
Post a Comment