-bahan ( Untuk 2 orang Makan )
2 paket mi kuning
2 sudu besar serbuk kari ayam dan daging ( kalau boleh jenama Babas)
2 sudu besar cili kisar
1/4 bawang besar
2 ulas bawang putih
beberapa tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan dibelah 2
1/2 paket Fish ball dan 2 ketul tahu goreng yang dipotong nipis
2 cawan santan
1 cawan air
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/4 ekor ayam di cincang kasar
sawi, taugeh, telur dan bawang goreng sebagai pelengkap.
( Kalau nak tambah dengan 1/2 batang carrot yang dihiris seperti
anak mancis pun boleh)
Cara-cara
1. Mula-mula kisar bawang besar dan bawang putih higga hancur, kemudian
panaskan 3 sudu besar minyak masak dan tumiskan kulit kayu manis dan bunga
lawang hingga naik bau.
2. serbuk kari dibuat pes dan tumis bersama bahan kisar tadi dan
masukkan juga cili kisar. tumis hingga garing dan pecah minyak.
3. masukkan ayam dan kacau sebentar. kemudian masukkan santan, air dan
fish ball serta hirisan tahu goreng. kacau sentiasa.
4. bila kuah telah mendidih masukkan daun kesum dan bunga kantan,
sesuaikan rasa, tambah garam.
5. Sediakan bahan sampingan mi kari nyonya, rebus telur, celur sawi dan
mee kuning, taugeh dibuang ekor ( ros cuma lalukan taugeh ni dengan air panas,
sebab suke makan taugeh yang rangup). Cara Penyediaan, masukkan mi kuning dan
curahkan kuah kari nyonya, susun sawi, taugeh, telur rebus dan tabur sedikit
dengan bawang goreng. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba
- bawang
merah, bawang putih, halia ngan udang kering blend sampai lumat.
- serbuk
kari - aku campur babas sikit, adabi sikit.
- sebiji kentang rebus pastu blend sampai hancur, nak bagi kuah kari tu pekat n lemak sikit.
- air kepala n kulit udang yg aku dah rebus pastu blend amik airnye ajek.
No comments:
Post a Comment